Käännöskirjallisuus
Author Message
Eldritch
Offline
Your friends like this.Suomi

Posts: 1.878
Joined: Mar 2012
Reputation: 544
Post: #1
Käännöskirjallisuus
[Image: 9789510385685.jpg]

Quote:Veren ääriin on lännenromaani, joka kääntää päälaelleen tavan jolla Lännestä kerrotaan. Se on amerikkalainen nykyklassikko, suuren kertojamestarin eeppinen mielivallan kuvaus, joka pohjautuu tapahtumiin Teksasin ja Meksikon raja-alueilla 1850-luvulla, kun kysytyintä kauppatavaraa olivat teurastettujen intiaanien päänahat. McCarthy maalaa rajaseutujen armottomuudesta helvetillisiä näkyjä, kuin suoraan Hieronymus Boschin maalauksista. Mutta eleettömyydellä, jonka vain Cormac McCarthy taitaa, rumuudesta rauhoittuu kauneutta. Cormac McCarthy on Amerikan merkittävimpiä nykykirjailijoita. Häneltä on aiemmin suomennettu Matka toiseen maailmaan, Menetetty maa, josta tehtiin Oscar-palkittu elokuva, sekä vuoden 2007 Pulitzer-palkinnon voittanut, niin ikään filmiksi kääntynyt Tie.

Alkuteos Blood Meridian on sanalla sanoen kiirastulimainen lukukokemus, toisaalta tarinan painajaismaisuuden mutta ennenkaikkea McCarthyn ultratiiviin tekstin ja nykyenglannille tuntemattomien arkaaisten sanojen käytön takia.

Jos kirja olisi edes hieman helppolukuisempi, olisi tuomari Holden luultavasti samassa asemassa nykykirjallisuuden hirviökaanonissa kuin esim. Hannibal Lecter.

I like to look at the human self-model as a neurocomputational weapon, a certain data structure that the brain can activate from time to time.

Thomas Metzinger
2012 May 08 14:01
Like PostLIKE REPLY


Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)