Yleisradion infosotayhteistyön nolo paljastuminen
Author Message
Artturi
Offline
Illiberal Arts ProfessorSuomi

Posts: 557
Joined: Sep 2015
Reputation: 173
Post: #1
Yleisradion infosotayhteistyön nolo paljastuminen
Yleisradion infosotayhteistyön nolo paljastuminen

Amerikkalainen infosotaekspertti Joel Harding julkaisi viime viikolla mielenkiintoisen kirjoituksen To Inform is to Influence -blogissaan. Kirjoitus diskreditoi ponnekkaasti suomalaisen MV-lehden edellisen päivän artikkelia. Miksi Ukrainan informaatiostrategiankin laatinut pitkän linjan informaatiosotilas ja vaikutusvaltainen amerikkalainen hermostuu suomalaisen, varsin kyseenalaisessa maineessa olevan julkaisun sisällöstä siinä määrin? Harding ei edes osaa suomea.

Hardingin kritiikissä on hämmentävää, että itse MV-artikkelin pääväitettä hän ei kyseenalaista. Hän keskittyy muotoseikkoihin, kuten käännösvirheisiin, jotka vieläpä osittain löytyvät hänen omista konekääntäjän tekemistä takaisinkäännöksistään englantiin. Ikään kuin kritiikin aiheet olisivat hiukan vähissä.
Mistä Hardingin hälyttäneessä MV-artikkelissa sitten oli kysymys?

Kyseisen MV-uutisen ydin oli Hardingin itsensä pari päivää aiemmin julkaisema blogikirjoitus, jossa hän tuli paljastaneeksi yhteistyönsä Suomen Yleisradion toimittajan kanssa. Toimittaja Jessikka Aron artikkelia The cyberspace war: propaganda and trolling as warfare tools ja toimittajaa itseään vuolaasti kehuneessa kirjoituksessaan Harding toteaa:

”Lo and behold, it turns out I know the author. […] In all my dealings with Jessika I have found her very professional, very articulate, thoughtful, and intelligent. In Special Forces we had an expression for qualifying someone if they are reliable, trustworthy, and allowed to enter our innermost sanctum. She’s “good people”.

”Katos vain! Minähän tunnenkin tämän kirjoittajan. […] Kaikissa tekemisissäni Jessikan kanssa olen havainnut hänet erittäin ammattimaiseksi, erittäin sanavalmiiksi, harkitsevaiseksi ja älykkääksi. Erikoisjoukoissa meillä oli ilmaus henkilölle, joka on luotettava, lojaali ja omaa pääsyn sisimpään sisäpiiriin: Hän on ”hyviä ihmisiä”.

Kuvituksena oli Jessikka Aron kaunis portretti ja nimi kuvatekstissä.

On helppo uskoa, että Harding on vilpittömästi tuota mieltä. Ja kaikesta MV:n mustamaalaamisestaan huolimatta hän ei siis kyseenalaista itse asian pihviä: Hän tuntee Aron ja on ollut tämän kanssa toistuvasti ammatillisesti tekemisissä. Siis amerikkalainen informaatio-operaatioiden ekspertti, joka on muun muassa laatinut Ukrainan informaatiostrategian.

Ote Joel Hardingin julkisesta LinkeIn-profiilista:

Quote:Specialties: Information Operations/Information Warfare, Public Diplomacy, Strategtic Communication, Counter-Disinformation, Electronic Warfare, Deception, Operational Security, Cyberwar, Intelligence, Special Forces and Special Operations.

Primary author Ukraine National Strategy for Information Policy.”

Suomeksi:

Erikoisosaaminen: Informaatio-operaatiot / informaatiosodankäynti, julkisuusdiplomatia (ulkomaiseen yleisöön vaikuttaminen), strateginen viestintä, vasta-disinformaatio, elektroninen sodankäynti, harhautus/petos, OPSEC, kybersota, tiedustelu, erikoisjoukot ja erikoisoperaatiot.

Ukrainan kansallisen Informaatiostrategian pääasiallinen kirjoittaja.”

Miksi Yle ja toimittaja Aro eivät ole kertoneet tekevänsä informaatio-operaatioita toteuttavan amerikkalaisen kanssa yhteistyötä? Miksi he eivät ole raportoineet amerikkalaisesta infosodankäynnistä? Yllättävän hiljaa on myös oltu siitä, että Pohjoismaista on tullut Yhdysvaltain turvallisuuspoliittinen ydinalue. Amerikkalaisilla on siis erittäin suuret intressit aluettamme kohtaan.

Tämänkaltainen ammatillinen yhteys herättää yksittäistä toimittajaa vakavampia kysymyksiä Ylen roolista Yhdysvaltain informaatiosodankäynnissä. Onko Ylen johto tietoinen toimittajansa yhteyksistä? Miksi Yle raportoi lähinnä Venäjän infosodankäynnistä, vaikka Yhdysvallat tiedetään informaatiosodankäynnin johtavaksi valtioksi? Onko muilla suomalaisilla vastaavia yhteyksiä? Miten kontaktit on luotu ja kenen auktorisoimina?

Hardingin kaltaiset kontaktit valtion työntekijöiden kanssa ovat merkittäviä paitsi journalistisen etiikan kannalta, myös esimerkiksi rikoslain 12. luvun vuoksi.

https://vastavalkea.fi/2016/05/31/yleisr...astuminen/

Olen odotellut, että joku huomaa myös Suomessa epäilyttävää toimittajapeliä Yhdysvaltojen etujen suuntaan. YLEn uutisointi on valitettavasti ollut hyvin naiivia geopolitiikan oikeista kuvioista: Venäjää on vittumaisena naapurina helppo mollata, mutta ei ne Yhdysvaltojen toimivallan edustajat siitä huolimatta mitään yksistään "hyviä ihmisiä" ole. Vilpittötöntä Suomen etujen ajamista on turha odottaa muulta kuin omalta kansalta tai sellaisilta ulkomaisilta tahoilta, joilla ei ole mitään taloudellista aihetta hyötyä meistä (ensisijaisesti mamuilu ja luonnonvarojen hamuaminen).
2016 Jul 10 12:19
Like PostLIKE REPLY
Artturi
Offline
Illiberal Arts ProfessorSuomi

Posts: 557
Joined: Sep 2015
Reputation: 173
Post: #2
RE: Yleisradion infosotayhteistyön nolo paljastuminen
Onneksi olkoon, Jessikka!

Ylen toimittaja Jessikka Aro on Vuoden juttu -palkintonsa ansainnut.

Hän on onnistunut lanseeraamaan Suomeen ja suomen kieleen ”Venäjän trollin” käsitteen. Jessikkan nerokkuutta alleviivaa Ylen palkinto-uutisen osikko:

”Venäjän trollit eivät vaienna minua” – CIA:n agentiksi väitetty Ylen toimittaja Jessikka Aro palkittiin

Venäjän trollit eivät todella vaienna Jessikkaa. Venäjän trollit ovat pikemminkin nostaneet Jessikkan rivitoimittajasta kuuluisuudeksi. Mutta mikä parasta, Jessikka on pitkälti itse luonut koko ”Venäjän trollit” -ilmiön.

Se loka, mistä hän on raportoinut, on tullut hänen kirjoitustensa loukkaamilta aivan tavallisilta suomalaisilta, joiden Nato- tai USA-kriittisiä puheenvuoroja hän leimaa artikkeleissaan vieraan vallan hyväksi toimimiseksi. Erityisen nerokkaaksi Jessikkan trollijahdin tekee, että koko vieraan vallan hyväksi toimiminen on sen avulla käännetty orwellilaisesti päälaelleen. Suomalaiset kriitikothan ovat kritisoineet nimenomaan USA:n sotapropagandan toistamista sellaisenaan Suomen mediassa. Jessikkan kampanjan avulla heistä onkin tehty vieraan vallan kätyreitä, “Venäjän trolleja”.

Jessikkan Suomen valtion yleisradioyhtiön toimittajana julkaisemista orwellilaisen puistattavista artikkeleista tyrmistyneet kansalaiset ovat reagoineet monella tavalla. Jotkut ovat valitettavasti saattaneet lähettää hänelle henkilökohtaisia solvauksia. Jotkut kantelivat hänen artikkeleistaan oikeuskanslerille. Sosiaalisessa mediassa reagoitiin esimerkiksi liittymällä Facebookin ironisesti nimettyyn ”Venäjän trolliarmeija” -ryhmään. Ilman Jessikkaa koko ”Venäjän trolliarmeija” -nimistä Facebook-ryhmää ei olisi olemassa.

Jos Jessikkalla ei ollut juuri asiantynkää saati aineistoa trolliraportointia aloittaessaan, ei aineistosta alun jälkeen ollut pulaa. Jessikka on ihan oikea toimittaja, joka on tehnyt ihan oikeaa ja ihan hyvääkin journalismia. Mutta Venäjän trolleista kirjoittaessaan hän ei ollut alun perinkään riittävän objektiivinen eikä tutkimuksen edetessä ole tuonut omaa vaikutustaan riittävästi esiin. Vaikka olisikin veijaritarinoiden ystävä, sananvapaus ja valtiollinen turvallisuus eivät ole leikin asioita.

Ikävä kyllä Jessikkan luomaa materiaalia on käsitelty evidenssinä vieraan vallan (aina Venäjä) informaatiovaikuttamisesta Suomessa. Ainakaan Vastavalkealla ei ole tiedossa, että Jessikka toimisi minkään muun valtion kuin Suomen laskuun.

Bonnierin ”hyvää journalismia” edistävältä palkinnolta tämä on mielenkiintoinen joskin kaupallisesti sangen ymmärrettävä linjanveto. Hyvä journalismi saa uuskielelle päivitetyn merkityksen. Hyvään journalismiin ei enää yllä ilmiöitä raportoimalla. Hyvä journalismi luo ilmiöitä.

Onnittelut, Jessikka ja Yle!

Kiitos, Bonnier!

https://vastavalkea.fi/2016/03/16/onneks...-jessikka/

Tämä palkinto tuli siis 10 viikkoa ennen yllä mainittua Harding-yhteyden paljastumista.

Sitten yllättäen tuli vastaan myös tämä: YLE-toimittaja Jessikka Aro on tuomittu huumerikollinen
2016 Jul 10 12:28
Like PostLIKE REPLY


Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)